Kako se sve stanice tijela obnavljaju tijekom našeg životnog vijeka, u različitim vremenskim ciklusima, s obzirom na višestruko važnu ulogu koju koža ima, nije čudno da se ona obnavlja svakih mjesec dana. Sigurno znate da je koža naš najveći organ te prekriva malo manje od 2 m2 tijela odrasle osobe, a njeno djelovanje uključuje termoregulacijsku, sekrecijsku i osjetilnu funkciju te zaštitu od mehaničkih i kemijskih štetnih utjecaja, dehidracije organizma i štetnog sunčeva zračenja.

No prije svega, koža je pokazatelj stanja našeg imuniteta i općenito zdravlja. Kako bismo (p)održali njenu prirodnu regeneraciju i obnovu, trebali bismo ju redovito čistiti od toksina, viška sebuma (masnoća), bakterija i odumrlih stanica kože. Time ćemo potaknuti prokrvljenost, prirodnu proizvodnju kolagena i dodatno pomoći hranjivim tvarima iz prirodnih proizvoda za njegu kože da se u cijelosti apsorbiraju. Upravo ovdje piling ima važnu ulogu!

Za kućnu uporabu više se primjenjuje mehanički piling, dok se kemijski pretežito koristi u kozmetičkim salonima pod nadzorom dermatologa. Iako su obje vrste pilinga namijenjene za svaki tip kože, mehanički je prikladniji više za osjetljiviju i suhu kožu sklonu crvenilu, dok je kemijski više za masniju kožu. Kombinacijom ova dva pilinga dobiva se tretman mikroeksfolijacije koji se danas sve više koristi i u kućnoj primjeni.

Piling lica i kožeMehaničkim pilingom fizički otklanjamo mrtve stanice kože pomoću abrazivnih elemenata koji mogu biti mineralni (morska sol, sitni morski pijesak i razni drugi minerali) ili biljni (mljevene žitarice, sjemenke, koštice ili dijelovi biljaka), te elemenata „nosača“ koji nose hranjive tvari, njeguju i hidratiziraju kožu (nerafinirana hladna prešana biljna ulja, voskovi, maslaci, pa čak i med, jogurt ili voda).

Tako je za njegu suhe kože najbolje koristiti mljevene rižine mekinje jer sadrže fitinsku kiselinu za obnavljanje oštećenog kolagena te sprječavaju mrlje od sunca, zatim šećer koji zadržava vlagu ili koštice marelice tzv. mareličini bademi (mekani dio koji se nalazi u sjemenki) jer djeluju protuupalno i ublažavaju iritacije, izuzetno hidratiziraju. A zbog vitamina B17 kojeg sadrže, obnavljaju i pomlađuju lice. Od ulja najbolje je arganovo, maslinovo, ulje od kukuruznih ili pšeničnih klica te kakao maslac, dok je za masnu kožu dobro ulje lješnjaka, sjemenki grožđa, avokado ili jojoba. Kada radite piling za lice i piling za tijelo (vrat, dekolte, laktovi, koljena, pete) obratite samo pažnju na granulaciju abrazivnih elemenata pa koristite sitnije za lice, a krupnije za tijelo kako ne biste oštetili kožu na osjetljivim dijelovima.

Kemijski piling koristi kiseline alfa-hidroksilnu (AHA) koja se dobiva iz šećerne trske, citrusa ili mlijeka, te beta-hidrioksilnu BHA (salicilna kiselina) u kombinaciji s enzimima. Zbog veće dubine djelovanja dobar je za izbjeljivanje mrlja kod hiperpigmentacije, čišćenje kože sklone aknama i miteserima, uklanjanje bora ili sitnijih ožiljaka te proširenih pora. Kemijski piling djeluje tako da razgrađuje rožnate slojeve stare kože koji se potom samo isperu vodom te tada dolazi do stimulacije i stvaranja novih stanica kože.

immortella clay scrubVaš je izbor koji ćete piling izabrati, no svakako je dobro posavjetovati se s dermatologom, a dobro je ipak znati i još neke činjenice. Nakon kemijskog pilinga koža se oporavlja još dva tjedna pa se radi rjeđe, dok se mehanički može raditi i dva puta tjedno. Također, ako imate masniju kožu, preporučljivo je raditi piling na tjednoj bazi (ili češće) kako bi redovito održavali njen tonus, dok je suhoj koži potreban rjeđe kako se ne bi dodatno oštetila njena prirodna barijera vlažnosti. Kožu je općenito nakon pilinga potrebno dobro nahraniti kremama, losionom ili serumom kako bi joj vratili vlagu i zaštitni kiseli pH omotač, kao i dodatno zaštititi SPF kremama od UV zračenja radi njene (foto)osjetljivosti na sunce nakon tretmana.