Blog

Fizički i kemijski filteri na koži

Fizički i kemijski filteri na koži
Podijelite na socijalnim mrežama

Razlika između fizičkog i kemijskog filtra

Sve smo više zabrinuti zbog sastava naše kreme za sunčanje i njegove moguće posljedice na naše zdravlje i okoliš. Jedna od glavnih razlika koju treba shvatiti je ona fizikalnih i kemijskih filtera.

Fizički filter

Njegov je sastav mineralni, a najviše preporučujemo:

  • Cinkov oksid
  • Titan dioksid

Donedavno je postojalo lažno uvjerenje da su krema za sunčanje s fizičkom zaštitom gusta, masna ili bjelkasta … ali nisu svi takvi ako znate odabrati prikladnu prirodnu opciju.

Naša krema za sunčanje na licu od brenda Alma Secret jedna je od najpoželjnijih u prirodnoj kozmetici jer je njena formula sa SPF 50 lagana i ne masna, niti ostavlja lice bjelkasto.

Formuliran je s mješavinom ovih fizičkih filtera kojoj je dodan niz bioloških filtera (organskih sastojaka koji također dodaju zaštitu od sunca) tako da su njegova tekstura i zaštita savršeni. I ne samo to, uvrstili smo i dodir boje, koji ćete teško uočiti ili nadoknaditi, tako da nema ni traga tom bjelkastom sloju koji fizički filtri obično ostavljaju.

Budući da je prirodno formuliran, idealan je za čak i najosjetljivu i reaktivniju kožu, ali i za one malene kod kuće. Ne zaboravite da djecu mlađu od 6 mjeseci ne smijete izlagati izravnoj sunčevoj svjetlosti, ali ona su uvijek izložena neizravnom izlaganju, posebno ljeti.

Fizički zaštitnici djeluju tako što na koži stvaraju zaštitni sloj koji odbija UV zrake, kao da je štit, a oni ne propuštaju sunčeve zrake da prodiru, što nije isto što vam ne dopušta da dobijete preplanulost.

Nije ga potrebno nanositi 30 minuta prije izlaganja suncu jer, budući da ga nanosite, već vas štiti.

Kemijski filter

Njegov sastav temelji se na kemijskim sastojcima i može imati jedan ili više sljedećih sastojaka:

  • Octisalate
  • Oktokrilen
  • Oxybenzone
  • Octylmethoxycinnamate
  • Cinnamates
  • Avovenzone

Oni su klasični filterski oblik koji se oduvijek koristio u zaštiti od sunca, ima 1001 teksturu, više tekućine ili gušće, u spreju, ulju…

Da bi bile učinkovite i zaštitile od UV zraka, one moraju prodrijeti u kožu, pa je potrebno pravilno nanošenje najmanje 30 minuta prije izlaganja suncu. Za razliku od fizikalnih filtera, on ne djeluje kao štit, već bilježi sunčeve zrake i pretvara ih tako da ne utječu na kožu.

Kada se apsorbiraju, kemijske molekule prodiru kroz kožu i vjerojatnije su da će izazvati iritaciju ili čak alergije.

OSTALI ASPEKTI KOJI SU UPLATI NA RAČUN

Važno je koristiti kremu za sunčanje za lice, a drugu za tijelo, jer je koža drugačija i treba joj različita svojstva. Uz to, svaki dan više brinemo o okolišu i da je vaša krema za sunčanje “Enviromental friendly” ili “reef save” (sigurna za koralje) vrlo važna. Na primjer, oksibenzon (kemijski filter) ima vrlo negativan utjecaj na morski ekosustav. Stoga je sve važnije koristiti fizičke filtre za zaštitu morske faune i flore.

Jeste li znali da na svijetu postoje mjesta poput Havaja gdje su kemijski filteri već zabranjeni?

Kao što prestižni magazin National Geographic kaže: „Svjetski koralni grebeni pate i kemikalije koje su često prisutne u kremi za sunčanje doprinose problemu. Ako pogledamo brojke, situacija je nevjerojatna: procjenjuje se da 14.000 tona kreme za sunčanje svake godine završi u svjetskim oceanima. ”

Sada kada znate razlike i implikacije koje upotreba fizikalnih ili kemijskih filtera ima na vašu kožu i za planet, koji ste odabrali?

Naša preporuka je, bez sumnje, da uvijek birate fizičke filtere i bez nanočestica, stoga je prije nego što kupite kremu za sunčanje prije pregleda svoj INCI provjerili da ne sadrži nijednu od ovih kemikalija ili nanočestica.


×

Bok!

Dobrodošli! Izaberite asistenta ili nas kontaktirajte na e-mail info@purpurabio.com

× Kako Vam možemo pomoći?