Blog

Dezodorans ili antiperspirant – koji izabrati

Podijelite na socijalnim mrežama

Dezodorans ili antiperspirant. Koja je zapravo razlika među njima i kako izabrati onaj koji nam odgovara?

Dezodoransi najčešće sadrže antimikrobna sredstva koja sprečavaju neugodan miris tijela, ali ne i samo znojenje.  Osim što uklanjaju neugodne mirise, antiperspiranti zatvaraju pore pazuha aluminijskim solima te tako sprečavaju sposobnost tijela da se znoji. Na prvi pogled to se čini kao vrlo praktično rješenje jer tko se ne bi htio prestati znojiti i imati neugodne mrlje na odjeći.

dezodorans i aktivnostMeđutim, naše tijelo se znoji s razlogom – to je prirodan mehanizam rashlađivanja. No, još važnije je da se tijelo znojenjem detoksicira i izbacuje razne toksine, teške metale i druge štetne tvari. Koliko je vaš pazuh važan govori i veći broj limfnih čvorova i znojnih žlijezda koje su ovdje smještene. Najveći problem kod znojenja je neugodan miris, no znoj sam po sebi nema jak miris. On nastaje kad bakterije na koži razgrađuju znoj, a vlaga i toplina su za njih savršeno okruženje.

ALUMINIJ – PRIJETNJA ZDRAVLJU

Antiperspiranti najčešće sadrže neki oblik aluminija poput aluminijevog klorohidrata. Aluminij je teški metal i neurotoksin koji preko kože ulazi u tijelo i krvotok. Studije su pokazale da aluminij iz antiperspiranata može oponašati estrogen, apsorbirati se i taložiti u tkivu dojke te tako povećati rizik od raka dojke i drugih zdravstvenih problema kod žena, a i kod muškarca. Iako antiperspiranti nisu jedini koji sadrže aluminij, oni su njegov glavni izvor jer ih većina ljudi svakodnevno koristi.

KONVENCIONALNI SASTOJCI

Uz aluminij, najčešći kemijski sastojci koji se nalaze u klasičnim dezodoransima i antiperspirantima su i parabeni, ftalati, triklozan, propilen glikol i drugi. Istraživanja povezuju ove sastojke s nekoliko zdravstvenih problema, uključujući narušavanje hormonalne ravnoteže te povećani rizik od karcinoma dojke i kože.

ANTIPERSPIRANTI POGORŠAVAJU MIRIS?

Nekoliko studija govori da upotreba antiperspiranata može pogoršati znojenje i neugodne mirise. Naime, tvari poput aluminija uništavaju protektivne bakterije na pazuhu, dok se broj aktinobakterija – vrste odgovorne za neugodan miris pazuha, povećava. Razlog zašto znoj ima neugodan miris je zato što bakterije razgrađuju lipide i aminokiseline pronađene u znoju na tvari koje imaju izrazit miris. Prestankom upotrebe antiperspiranata, broj aktinobakterija s vremenom postaje gotovo nepostojeći. Stoga kad kupujete dezodorans, pripazite da ne sadrži aluminij, parabene, ftalate, propilen, glikol, triklosan…

PRIRODNI DEZODORANS

Immortella dezodoransZdrava alternativa postoji i vrlo je učinkovita. Danas na tržištu postoji sve veći broj izvrsnih prirodnih dezodoransa. Oni ne zatvaraju pore i ne sadrže opasne kemikalije, a djeluju jednako ako ne i bolje od komercijalnih proizvoda.

Prirodni dezodoransi sadrže bazične minerale koji neutraliziraju kiselost znoja te na taj način zaustavljaju rast broja bakterija koje uzrokuju neugodne mirise. Eterična ulja i biljni ekstrakti dodatno pridonose djelotvornosti zbog svog antibakterijskog djelovanja.

Dezodoransi iz kolekcije Immortella prirodno apsorbiraju vlažnost, neutraliziraju mirise, pružaju cjelodnevnu zaštitu te ostavljaju čist i ugodan osjećaj na koži.

×

Bok!

Dobrodošli! Izaberite asistenta ili nas kontaktirajte na e-mail info@purpurabio.com

× Kako Vam možemo pomoći?